Ο Ελληνικός κινηματογράφος γεννήθηκε το 1905 από τους αδελφούς Γιάννη και Μίλτο Μανάκια, τους επονομαζόμενους και «Λιμιέρ των Βαλκανιών». Ήταν οι πρώτοι που έφεραν από το Λονδίνο την πρώτη μηχανή λήψης στην Ελλάδα, μία BIOSCOPE No 300.
1906
- Ο κινηματογράφος αρχικά συμπλήρωνε το πρόγραμμα των μεγάλων θεάτρων. Οι προβολές γίνονταν μόνο τις Κυριακές και περιλάμβαναν μικρού μήκους ταινίες από την Γαλλία και την Ιταλία.
- Ο Γάλλος οπερατέρ Λεόν κατέφθασε από την Αίγυπτο για να κινηματογραφήσει την Μεσολυλμπιάδα (ανεπίσημη Ολυμπιάδα) που λάμβανε χώρα στη Ελλάδα. Αυτό είναι το πρώτο ζουρνάλ που κινηματογραφείται σε ελληνικό έδαφος.
1906
1908
- Ο Ευάγγελος Μαυροδημάκης έφτιαξε τις πρώτες αμιγείς κινηματογραφικές αίθουσες με τακτικές προβολές στο κέντρο της πρωτεύουσας. Παράλληλα οργάνωσε και το πρώτο γραφείο διανομής που εισήγαγε ταινίες και τις διένειμε στις αίθουσες των Αθηνών που ήταν τρείς χειμερινές και μία θερινή.
- Το πρόγραμμα των κινηματογράφων αποτελούνταν συνήθως από 8 μικρού μήκους ταινίες. Τις προβολές συνόδευε αρχικά ένας πιανίστας ενώ αργότερα προστέθηκαν μεγάλες ορχήστρες με γνωστούς τραγουδιστές.
1909
Κατέφθασε στην Ελλάδα ο Ούγγρος κινηματογραφιστής Ζόζεφ Χεπ, που με τις γνώσεις του, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου.
1909
1910
Ο Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου Σπύρος Δημητρακόπουλος προχώρησε στην ίδρυση της πρώτης ελληνικής εταιρείας παραγωγής με το όνομα "Αθήνα Φιλμ".
1912
Για πρώτη φορά οι Αθηναίοι βλέπουν έγχρωμα κινηματογραφικά φιλμ από το εξωτερικό.
1912
1913
- Με το τέλος των Βαλκανικών πολέμων η Αθήνα απέκτησε έναν ακόμα κινηματογράφο το ΠΑΛΛΑΣ, στον οποίο διορίστηκε διευθυντής ο Ζόζεφ Χεπ.
- Ο Πειραιάς απέκτησε τον πρώτο του κινηματογράφο τα ΟΛΥΜΠΙΑ.
1914
Γυρίστηκε η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία από τον επιχειρηματία Κώστα Μπαχατόρη "Η Γκόλφω". Πρωταγωνιστούσε η Βιργινία Διαμάντη.
1914
1915
Ο Ζοζέφ Χεπ κατασκεύασε στην Ελλάδα μια τιτλέζα και έριχνε τους ελληνικούς τίτλους την ώρα της προβολής μιας ξένης ταινίας. Έτσι οι γαλλικοί διάτιτλοι(επεξηγηματικοί τίτλοι ανάμεσα σε σκηνές της ταινίας), που δεν μπορούσαν να αναγνωσθούν από τους Έλληνες θεατές, μεταφράζονται στα ελληνικά.
1916
Ο Δήμος Βρατσάνος ίδρυσε νέα κινηματογραφική εταιρεία, την «ΑΣΤΥ ΦΙΛΜ». Τα γυρίσματα της ταινίας του σταμάτησαν όταν η Ελλάδα μπήκε στον α παγκόσμιο πόλεμο και η Αθήνα βομβαρδίστηκε από το συμμαχικό στόλο.
1916
1917
Η μοναδική εταιρεία παραγωγής η «ΑΣΤΥ ΦΙΛΜ», διαλύθηκε μετά από τρεις αποτυχημένες ταινίες μεγάλου μήκους.
1920
Ο πόλεμος είχε πλέον τελειώσει και οι συνθήκες έμοιαζαν ευνοϊκότερες. Ο παραγωγός Δήμος Βρατσάνος επανίδρυσε την εταιρεία του «ΑΣΤΥ ΦΙΛΜ» και γύρισε την ταινία «Ο Βιλάρ στα γυναικεία λουτρά του Νέου Φαλήρου». Πρωταγωνιστής του ήταν ο Νικόλαος Σφακιανός, που μέχρι τότε έκανε καριέρα στη Γαλλία.
Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε η πρώτη κινηματογραφική σχολή από τον Δήμο Βρατσάνο.
1920
1921
Ο Δημήτρης Γαζιάδης ένας νέος σκηνοθέτης έφυγε από την Γερμανία όπου δούλευε ως οπερατέρ και με σκοπό να έρθει στην Ελλάδα και να σκηνοθετήσει μια προπαγανδιστική ταινία μεγάλου μήκους του Υπουργείου Εξωτερικών με θέμα την κατάληψη της Άγκυρας. Ο Γαζιάδης είναι ο δεύτερος άνθρωπος, μετά τον Ζοζέφ Χεπ που έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου.
Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε και ο Μαυρίκιος Νόβακ που ίδρυσε τη «Νόβακ Φιλμς».
1922
Ο Ζοζέφ Χεπ, οι αφοι Γαζιάδη και ο Γεώργιος Προκοπίου καταγράφουν τη μικρασιατική καταστροφή.
Ο Αχιλλέας Μανδράς, ένας Έλληνας που ζούσε χρόνια στην Αμερική, γύρισε στην Ελλάδα και κινηματογράφησε την ταινία «Η τσιγγάνα των Αθηνών», που έκανε μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό.
1922
1923
Εμφανίστηκε ο πρώτος λαϊκός κωμικός, ο Μιχαήλ Μιχαήλ, που με τις λαϊκές κωμωδίες του «Βασιλιά του Γέλιου», όπως τον λέγανε, κατάφερνε να ξεκουράσει τον ταλαιπωρημένο ψυχισμό των Ελλήνων, από τις άσχημες αναμνήσεις της μικρασιατικής καταστροφής.
1928
Το διστημα 1928-1930 είναι η πρώτη περίοδος, που υπήρξε οργανωμένη παραγωγή ταινιών στην Ελλάδα.
Ιδρύθηκε η τρίτη σχολή κινηματογράφου από την «ΝΤΑΓΚ ΦΙΛΜ». Σε αυτή δίδασκαν οι Δημήτρης Ροντήρης, Αιμίλιος Βεάκης, Δημήτρης Γαζιάδης .
1928
1929
Η Νταγκ Φιλμ προβλέποντας τον ερχομό του ηχητικού κινηματογράφου, κατά τη διάρκεια της προβολής μιας βουβής ταινίας, έπαιζε τραγούδια ειδικά γραμμένα για αυτήν.
Η επίσημη έναρξή του ομιλούντος κινηματογράφου έγινε στον κινηματογράφο «Αττικόν» τον Οκτώβριο του 1929 με την ταινία «FOX FOLLIES OF» του Ντέηβιντ Μπάτλερ.
1930
Προβλήθηκε η πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία με τίτλο «Η γροθιά του Σακάτη». Η ταινία γυρίστηκε σε αμερικανικό στούντιο από τον παραγωγό Ορφέα Καραβία.
1930
1932
Έκλεισε η Νταγκ φιλμ μετά από έξι χρόνια λειτουργίας.
1933
Η κινηματογραφική παραγωγή μεταφέρθηκε σε καλά οργανωμένα στούντιο της Ανατολής.
1933
1940
Ο Φιλοποίμην Φίνος ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία, «Ελληνικά Κινηματογραφικά Στούντιο», στο Καλαμάκι. Με την εταιρεία αυτή γύρισε μία μόνο ταινία «το τραγούδι του χωρισμού», που ήταν και η μοναδική μεγάλου μήκους ταινία που γυρίστηκε στην Ελλάδα από το 1935.